Activiteiten Leerjaar 1
Op deze pagina behandel ik de verschillende activiteiten die ik in leerjaar 1 heb gedaan om mijn beeld van het werkveld te verbreden.
Rechtszaak Gerechtshof
Op 16 november 2022 heb ik met een aantal mede studenten een rechtszaak gevolgd in het gerechtshof van 's-Hertogenbosch. Deze rechtszaak was bij de politierechter. Het procesverbaal van de officier van justitie was als volgt:
De verdachte kwam op een late avond slingerend op een scooter richting een tweetal agenten rijden, waarna hij aangewezen werd te stoppen. Dit leek de man niet te doen dus blokkeerde de politie de weg met het dienstvoertuig. De verdachte was het hier niet mee eens en toonde verbale agressie. Er zou een blaastest moeten worden afgenomen maar de 'draeger' (het blaasapparaat) werkte niet. Omdat de politie een sterk vermoede had dat de verdachte boven maten hoeveelheid alcohol had genuttigd, werd de verdachte verzocht mee te komen naar het politiebureau om daar een werkende blaasrest af te nemen. Hier was de verdachte het niet mee eens en verzette zich tegen de politie. Uiteindelijk is de verdachte bij het bureau aangekomen en heeft hij nog een nacht in de cel gezeten waarna hij werd vrijgelaten.
De officier van justitie stelde een straf van een rijontzegging van zeven maanden waarvan vijf voorwaardelijk en een geldboete €1400,- voor het vermoedelijk rijden onder invloed, verbale en fysieke agressie tegen een ambtenaar in functie.
Uiteindelijk heeft de rechter uitspreek gedaan en een straf opgelegd van een rijontzegging van zeven maanden waarvan 5 voorwaardelijk en een geldboete van €1000,-
Hoe het hele proces van een rechtszaak in elkaar zit wist ik al een beetje vooraf door het vak maatschappijleer op het voortgezet onderwijs en het vak recht bij mijn opleiding. Echter was dit de eerste keer dat ik echt bij een rechtszaak aanwezig was en het proces in werking heb gezien. Dit vond ik dan ook best interessant. Wel duurde het allemaal heel lang omdat alles natuurlijk in heel veel detail moet worden uitgelegd. Ik denk dat het beroep van rechter of officier van justitie niet echt iets voor mij is omdat het denk ik toch veel hetzelfde is en ook niet echt actief. Wel zou ik het zaken oplossen en nadenken over hoe en wat iets is gebeurd een interessant onderdeel vinden.


Meeloop avond Politie
Op vrijdag 24 februari 2023 heb ik samen met een paar mede studenten een avond mee mogen lopen met een horeca dienst van de Politie van 's Hertogenbosch. Deze kans hebben wij gekregen doordat een onderzoek binnen de opleiding hiermee samenviel en wij door deze meeloop avond onderzoek konden doen over het onderwerp. Deze meeloopdag was dan ook geregeld via de opleiding in samenwerking met de Politie 's Hertogenbosch.
De avond begon rond 21:00 op het politie bureau van 's-Hertogenbosch we kregen een korte inleiding van de avond waarna we mee mochten kijken met de horeca briefing van die avond. Hierin worden belangrijke punten doorgenomen met alle agenten en boa's die op die avond werkzaam zijn. Bijvoorbeeld werd er aangegeven wat de verwachte drukte zou zijn. Ook werden bepaalde mensen die gezocht werden of mensen met een gebiedsverbod nog naar voren gehaald zodat de agenten hier nog extra op zouden kunnen letten op de avond. Na de briefing werd er een indeling gemaakt van de agenten met hun koppels en de vijf studenten erbij. Deze indeling zou door de avond heen rouleren zodat alle studenten zoveel mogelijk zouden kunnen zien.
Na een korte pauze ging ik als eerste mee naar de kamer van cameratoezicht om het horecagebied via de camera's in de gaten te houden. De andere vier studenten gingen in duo's bij de agenten in een auto. De kamer van het stadstoezicht was best indrukwekkend. De muur hing helemaal vol met beeldschermen met daarop de beelden van wel vijftig camera's door de hele binnenstad van 's-Hertogenbosch. in deze ruimte zat ik samen met de hoofdagent van die avond en een jongere jongen die het cameratoezicht als bijbaan heeft. Wij zaten hier vooral om de agenten op de straat te wijzen op eventuele gebeurtenissen. Dit begon bijvoorbeeld met een fout geparkeerde auto, via de portofoon gaven wij aan waar deze stond en toen gingen de agenten op straat naar die locatie om verder te handelen.
Nadat mijn tijd in de ruimte van het cameratoezicht op was kwam de volgende student en ging ik verder in een politieauto. Gelijk kwam er al een melding binnen van een vechtpartij in de binnenstad. we kregen toestemming om met sirene te rijden en we gingen dus ook vol gas richting de binnenstad. Dit was ook best indrukwekkend, vooral ook om te zien hoed goed de agenten kunnen rijden en hoe hard het rijden allemaal gaat. Eenmaal aangekomen op de locatie van de vechtpartij was er al niks meer aan de hand dus gingen we verder met rondjes rijden door de stad. Tijdens het rijden hadden we meerdere malen mensen aangesproken op bijvoorbeeld fout parkeren en wildplassen. Mij viel met het rijden op dat de politie ook goed contact had met de beveiliging van de verschillende kroegen steeds als we voorbij reden gaven ze wel even een seintje en ze spraken ons ook aan als er iets was. Dit was een keer gebeurd bij een verwarde vrouw. Zij was uit de kroeg gezet en bleef vervelend doen dus heeft de politie even met haar gesproken.
Naast de kleine overtredingen hebben we ook een paar bekeuringen uitgedeeld voor het besturen van een scooter zonder helm en zelfs voor het besturen van een scooter zonder rijbewijs. Rond 02:00 werd het al wat rustiger in de stad en wilde we bijna weg gaan toen we toch nog een bestuurder van een scooter verdacht naar ons zagen kijken. Wij reden rustig richting de jongen waarna hij versnelde en uiteindelijk wegreed. Kort daarna gaven we een stopteken maar die werd genegeerd. Met zwaailichten en sirenes gingen we achter de scooter aan. hij probeerde ons af te schudden maar dat was niet gelukt en uiteindelijk stopte hij zelf. Hij werd uiteindelijk meegenomen naar het politiebureau waar hij een blaastest moest doen. Dit was geen succes dus uiteindelijk werd er iemand van de GGD opgeroepen om bloed te prikken om het alcoholgehalte in zijn bloed te meten. Dit proces duurde vrij lang en was voor de betrokken agenten ook best vervelend omdat de jongen duidelijk veel gedronken had en best vervelend was. Na dit proces was het voor ons ook het einde van de meeloop avond.
Dit vond ik een van de leukste en interessantste activiteiten die ik heb gedaan. Dit was natuurlijk een kans die je niet vaak zult krijgen en dit heeft mij een goed beeld gegeven van de politie en ook een beetje van hun werkzaamheden. Natuurlijk zit er voor een deel ook computerwerk bij, wat mij dan minder leuk lijkt. Deze avond heeft mij dus een goed beeld gegeven van de politie en ik denk zeker dat ik mij met dit werk kan vermaken. Er kan veel actie in zitten en je ben ook continu in een andere situatie bezig, dit spreekt mij wel aan. Ik zou mijzelf dan ook zeker wel als agent kunnen zien maar ik weet niet of dit het echt zal gaan worden.
Meeloopdag Pilz
Op 24 februari 2023 heb ik een dag meegelopen bij Pilz. Pilz is een toonaangevend bedrijf op het gebied van veiligheidsautomatisering. In het einde van 2022 heb ik met mijn werk Sanka Events een casino avond verzorgd voor het personeel van Pilz. Hierna heb ik iemand van het bedrijf gevraagd naar de werkzaamheden en dit bleek een goed verband te hebben met veiligheid. Ze stonden open voor een meeloopdag of iets dergelijks dus hebben we gegevens uitgewisseld en een dag ingepland.
Pilz werd in 1948 opgericht door Hermann Pilz in Ostfildern, Duitsland. Sindsdien heeft Pilz een enorme groei doorgemaakt en heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een wereldwijd toonaangevende aanbieder van oplossingen voor de veiligheid van mens en machine. Het bedrijf heeft meer dan 2.500 medewerkers wereldwijd en vestigingen in meer dan 40 landen. Pilz heeft producten zoals: veiligheidsrelais, veiligheidsplc's en sensoren. Maar ook een uitgebreide expertise op het gebied van machineveiligheid, veiligheid van installaties en procesveiligheid waar ze ook cursussen over geven.
Op de meeloopdag heb ik als eerste gezeten met de Director services en een medewerker van de consultant afdeling waar ik aan werd gekoppeld voor de rest van de dag. In dit gesprek heb ik informatie gekregen over het bedrijf en de geschiedenis van het bedrijf. daarna heeft de medewerker waar ik aan was gekoppeld verder verteld over zijn ervaringen in het vak en over zijn werkzaamheden in het bedrijf. Daarna heb ik ook nog een training mogen volgen die Pilz ook verstrekt naar haar klanten. Dit is een vierdaagse training voor CMSE® (Certified Machinery Safety Expert). Deze training richt zich op de technische aspecten van machineveiligheid, inclusief wetgeving, normen en veiligheidstechnieken. Deze was voor mij natuurlijk flink ingekort om hem in een paar uur te kunnen behandelen, maar dit heeft mij een goed beeld gegeven over wat er allemaal omgaat op het gebied van machineveiligheid. Ook heb ik hiermee veel geleerd over bepaalde regelgeving en werkwijze.
Na deze training heb ik nog met verschillende mensen gesproken over het bedrijf en vooral de werkzaamheden die zij verrichten. Dit was bijvoorbeeld een ingenieur die bepaalde apparatuur voor de veiligheid in het omgaan met machines ontwerpt en ontwikkeld. Daarnaast heb ik nog iemand gesproken die zich bezighield met AI (artificial intelligence). Hij maakte allerlei visualiseringen voor de klanten van grote projecten. Zo heeft Pilz bijvoorbeeld meerdere projecten gedraaid voor de NS (Nederlandse Spoorwegen). Dit ging van automatische veiligheidshekken op perrons tot het veilig afkoppelen van bovenleidingen in de werkplaats van de treinen. Als laatste heb ik nog iemand van de verkoopafdeling gesproken, hij heeft mij nog meer verteld over Pilz zelf en over de producten die Pilz aanbied waarbij ik nog een kijkje mocht nemen en het magazijn.

Een van de belangrijkste missies van Pilz is het bieden van oplossingen voor de veiligheid van werknemers en het voorkomen van ongevallen op de werkvloer. Pilz richt zich op het creëren van een veilige werkomgeving door middel van geavanceerde technologieën en innovatieve oplossingen. Dit bereiken ze door ook op de eigen werkvloer een goede sfeer te creëren. Pilz is een familie bedrijf, dit zorgt ook voor een fijne en rustige sfeer. Dit heb ik ook terug gehoord van meerdere werknemers die zijn weggegaan bij het bedrijf maar uiteindelijk toch weer zijn teruggekeerd doordat de werkomgeving heel fijn is.
Door deze meeloopdag heb ik een goed beeld gekregen van de werkzaamheden van een privaat bedrijf in de veiligheid. Ik heb inzicht gekregen in hoe ze tewerk gaan, bijvoorbeeld met een veiligheidsanalyse bij een bedrijf op locatie samen met het opstellen van een veiligheidsrapport hierover. Dit lijkt mij best wel een leuk vak om in te zitten. Het werk is heel divers, je bent altijd wel met veiligheid bezig maar de setting veranderd steeds. Zo komen de werknemers van Pilz over de hele wereld voor de analyses. Over het algemeen spreekt dit werk mij dus zeker aan, en zal ik de contacten die ik op heb gedaan onthouden voor mijn verdere carrière.

Politie AVIM presentatie
Op 28 februari 2023 heb ik een gastcollege gevolgd over mensenhandel en mensensmokkel. Gert, die 42 jaar bij de politie heeft gewerkt, waarvan 22 jaar bij de bestrijding van deze misdrijven, gaf een presentatie over deze vaak verborgen vormen van criminaliteit. Gert heeft hierin uitleg gegeven over wat de verschillen zijn tussen de twee begrippen (deze worden vaak door elkaar gehaald) en hij heeft uitleg gegeven over hoe dit word opgespoord en bestreden.
Mensenhandel, ook wel moderne slavernij genoemd, omvat verschillende vormen van uitbuiting, zoals seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Het is een zeer lastig te bewijzen strafrechtelijk feit en slachtoffers hebben vaak een lage aangiftebereidheid, omdat ze bang zijn voor verdere uitbuiting, afhankelijk zijn van de dader of simpelweg niet weten wat ze kunnen vertellen aan de politie.
Mensensmokkel is een misdrijf tegen de staat en omvat het behulpzaam zijn bij illegale inreis of illegaal verblijf. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door mensen over de grens te smokkelen of valse papieren te verschaffen. Ook dit is een complexe vorm van criminaliteit waarbij verschillende instanties betrokken zijn, waaronder opsporingsdiensten, asielinstanties, meldpunten en hulpverleningsorganisaties.
Om de mensenhandel en mensensmokkel te bestrijden is dan ook een multidisciplinaire aanpak nodig. Alleen door de samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder de politie, IND, COA, Interpol, meldpunten, NGO's en gemeenten, kan deze vorm van criminaliteit effectief worden aangepakt.
Ook vertelde Gert nog over zijn eigen ervaringen in het vak zoals een aantal zaken die hij heeft behandeld en waar hij op het moment mee bezig is. daarnaast zijn er ook nog andere grote casussen besproken die zelfs impact hebben gehad op de wetgeving rondom mensenhandel en mensensmokkel.
Ik vond dit een erg interessante presentatie. Ik wist nog niet zoveel af van dit onderwerp maar nu heb ik een veel beter beeld gekregen van wat het precies is en wat hieraan gedaan word. Ook dat het best een lastig punt is om op de handhaven en dat hiervoor dus ook een goede samenwerking voor nodig is tussen verschillende partijen.